Grillowany stek z dzikiego łososia

Kto ma ochotę na łososia? Zachęcamy do wypróbowania nowego przepisu z dzikim łososiem w roli głównej prosto od Szefa Kuchni hotelu The Westin Warsaw Janusza Korzyńskiego. Danie pełne kwasów omega 3 i białka. Samo zdrowie i w dodatku jakie smaczne!😋

Grillowany stek z dzikiego łososia

Składniki:

  • Dziki łosoś
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Imbir
  • Marchewka
  • Dynia
  • Cukinia
  • Pieprz czarny
  • Masło klarowane
  • Gnochi szpinakowe
  • Karczochy
  • Oliwa z pestek dyni
  • Kiełki do dekoracji

Sos szafranowo cytrynowy:

  • Cebula biała kostka
  • Szafran
  • Białe wino
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz biały
  • Sos rybny
  • Białe wino
  • Bulion warzywny
  • Olej
  • Śmietanka 36%
  • Sok z cytryny

Przygotuj i połącz:

Łososia doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i grillujemy z obydwu stron po czym wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 4 minuty.

Warzywa: dynie, marchewki i cukinie kroimy na kształt walcy po czym lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Tak przygotowane warzywa przesmażamy na rozgrzanej patelni dodatkiem imbiru i masła klarowanego. Całość doprawiamy sola i pieprzem.

Gnochi szpinakowe gotujemy w osolonej wodzie po czym przesmażamy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

Karczochy przekrajamy na pół i grillujemy.

Sos szafranowy:

Cebule kostkę szklimy na rozgrzanej patelni z olejem. Dodajemy szafran i dolewamy białe wino. Gry wino lekko odparuje dolewamy bulion i całość gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku sola ,pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem i sosem rybnym.

Całe danie układamy jak na zdjęciu i dekorujemy oliwa z pestek dyni i kiełkami.

Smacznego!



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.