Krem krewetkowy o aromacie mleka kokosowego z czarną komosą ryżową

Receptura na 1 litr

Dzisiejsza propozycja to przysłowiowe pięć minut dla uwielbianych przez wielu krewetek. Delikatny warzywno-krewetkowy krem i modna ostatnio quinoa to oryginalne, lecz przede wszystkim lekkie i pełnowartościowe połączenie.

😋

Krem krewetkowy o aromacie mleka kokosowego z czarną komosą ryżową

Składniki:

  • 0.5 kg obranych krewetek tygrysich
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • Oliwa z oliwek                      
  • 2 marchewki
  • 100 g selera
  • 20 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina     
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/2 sztuki trawy cytrynowej
  • 100 g czarnej komosy ryżowej
  • 2 liście limonki
  • 30 listków świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku 
  • 150 g pomidorów Pelati (bez skóry)

Przygotuj i połącz:

  1. Krewetki należy opłukać i dokładnie wyczyścić.

  2. Warzywa pokroić w plastry.

  3. Rozgrzać garnek z oliwą, następnie dodać wcześniej pokrojone warzywa i pieczarki, i podsmażyć na złoty kolor.

  4. Do warzyw dodać krewetki i ponownie podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  5. Do garnka należy dolać wino i zredukować.

  6. Dodać pomidory bez skóry, trawę cytrynową oraz liście limonki. Całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu rozgotowania się warzyw.

  7. Gdy wywar będzie już gotowy, całość zblendować, przetrzeć przez sito i ponownie zagotować, dodając mleko kokosowe.

Przygotowanie czarnej komosy ryżowej:

  1. Komosę namoczyć w zimnej wodzie przez około trzy godziny, trzykrotnie wypłukać w zimnej wodzie i ugotować do miękkości.

  2. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucić drobno pokrojony ząbek czosnku, a następnie kawałki pokrojonych w plastry krewetek. Wszystko delikatnie podsmażyć, podlać winem i zredukować.

  3. Dorzucić odcedzoną komosę i liście kolendry, następnie zamieszać i doprawić do smaku.

Smacznego!



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.