Kurs sushi

Jednym z oferowanych przez nas kursów kulinarnych jest szkolenie dotyczące sushi. Potrawa ta ciągle zyskuje na popularności nie tylko w Azji, ale także na całym świecie. Trenerzy w Akademii Kulinarnej od wielu lat zajmują przekazywaniem wiedzy na temat jej wykonywania miłośnikom sushi oraz zawodowym kucharzom, którzy chcą zwiększyć swoje kwalifikacje i zajmować się kuchnią azjatycką.

Z pewnością wiele osób uważa, że w zrobieniu sushi nie ma nic skomplikowanego – ot, zawinięcie kilku składników w rolkę z ryżu i wodorostów. W rzeczywistości jednak nie jest to łatwe zadanie i nie nauczymy się tego poprzez oglądanie poradników w Internecie czy czytanie przepisów. Wymaga to nabycia wprawy, a zanim dojdzie się do perfekcji, upłynie wiele lat. Podobno robienie sushi jest czymś w rodzaju filozofii, którą trzeba kontemplować i zgłębiać. Bez wprowadzenia praktycznego trudno jest pozyskać te umiejętności. Do wejścia w posiadanie tej wiedzy przybliżą Państwa oferowane przez nas warsztaty.

Na kursie przygotowywania sushi nauczą się Państwo odróżniać rodzaje sushi, a warto wiedzieć, że jest ich naprawdę wiele – od uramaki przez futomaki aż po sashimi i wiele, wiele innych. Ponadto nasi trenerzy wyjaśnią również różnice między odmianami ryżu, takimi jak ryż Shinode czy ryż Nishiki musenmai oraz pomiędzy algami gold i silver. Ich znajomość ma ogromne znaczenie dla tworzenia sushi rodem z Azji, by smaki poszczególnych składników doskonale się ze sobą komponowały. Wszystkie te składniki są do dyspozycji uczestników – mogą oni ich próbować, dzięki czemu lepiej zrozumieją, na czym polega różnica.

Jednym z etapów kursu jest szkolenie z zakresu teorii. Dotyczy ono między innymi historii sushi, jego pochodzenia oraz ewolucji. Ponadto nasi szkoleniowcy zaprezentują również najważniejsze zasady, którymi należy się kierować podczas przygotowywania tej potrawy. Wstęp ten jest niezwykle istotny, ponieważ w trakcie nauki praktycznej wiele rzeczy może nam umknąć. Ponadto jest to filozofia, którą należy zagłębić, zrozumieć i poczuć, a do tego konieczna jest przynajmniej podstawowa wiedza. Wykłady prowadzą sushi masterzy z renomowanych restauracji.

Drugi etap kursu to warsztaty praktyczne. Wszyscy uczestnicy otrzymują potrzebny sprzęt i przystępują do przygotowywania potrawy. Zaczyna się to od pokazu wykonywanego przez fachowego trenera – wykwalifikowanego mastera, który posiada wieloletnie doświadczenie w tematyce kuchni azjatyckiej. Prezentuje on prawidłową technikę i podpowiada, na co zwrócić uwagę przy zawijaniu składników. Następnie każdy z uczestników warsztatów samodzielnie wykonuje sushi, a wszystko to ma miejsce pod okiem trenerów, którzy służą radą i pomocą. Kurs kończy się degustacją przygotowanych potraw. Wszyscy uczestnicy otrzymują foldery dotyczące szkolenia, w których streszczone są informacje przekazywane na kursie, w tym przepisy na sushi.

Kurs wiążę się uzyskaniem certyfikatu zgodnego z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej oraz rozporządzeniem Ministra Edukacji, w związku z czym jest on profesjonalnym dokumentem stanowiącym o kwalifikacjach uczestnika. Certyfikat ten uprawnia do podjęcia pracy w instytucjach gastronomicznych zarówno w Polsce, jak i za granicą, ponieważ wystawiany jest również w języku angielskim.

Warsztaty prowadzone są w 10-15 osobowych grupach i trwają 6 godzin, a w ich trakcie przewidziane są przerwy kawowe. Szkolenie odbywa się w sali konferencyjnej oraz w profesjonalnej kuchni. Możliwe jest również wykupienie indywidualnego kursu praktycznego, który trwa 3 godziny, oraz warsztatów w małych grupach.

  • akademia
  • akademia
  • akademia

Napisz do nas

skontaktujemy się jak najszybciej